Basis recept cake pops maken

mrt 16, 13 • Recepten12 CommentsRead More »

Dit recept vormt de basis voor het maken van je eigen cake pops. Cake pops maak je in een aantal eenvoudige stappen. Het is helemaal niet moeilijk, na een paar keer oefenen maak je zelf ook de mooiste en lekkerste cake pops.

basis-recept-cake-pops

Benodigdheden voor ongeveer 20 cake pops

 

Voor de cake:

  • 250 gram cake mix
  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren
  •  

    Voor de Vanille frosting:

  • 25 gram roomboter
  • 1 bus poedersuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 1/2 eetlepel vanille-extract
  • Lollystokjes
  • Smelt chocolade of Candy Melts (200 gram)
  • Decoratie, zoals strooisels, fondant of marsepein
  • Mixer
  • Bakplaat en bakpapier
  • Evt. Crisco voor het verdunnen van de smelt chocolade / Candy Melts 

    De meeste benodigdheden kun je in de supermarkt kopen. De lollystokjes en Candy Melts vind je bij speciaalzaken, maar ook online. Een leuke webshop gespecialiseerd in cake pop producten is www.cakepopwinkel.nl

    Stap 1: cake bakken

    Voor de lekkerste cake pops bak je eerst een cake. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng 250 gram cake mix, 125 gram roomboter en 2 eieren tot een glad beslag in een kom, ongeveer 5 minuten op een lage snelheid met een mixer of in de keukenmachine. Voeg eventueel naar smaak een snufje zout en/of citroenrasp toe. Vul een cakeblik met het beslag en bak de cake af in de oven op 180 °C in ongeveer 30 minuten.
    Laat de cake voldoende afkoelen voordat je verder gaat naar de volgende stap.

    Stap 2: cake verkruimelen

    Het voelt zonde, maar in deze stap ga je de net gebakken cake verkruimelen. Snijdt voor een mooie gele cake de randjes er af. Het verkruimelen van de cake kun je met de hand doen, maar bijvoorbeeld ook met een mixer of keukenmachine.

    Stap 3: de frosting

    Nu is het tijd om de frosting te maken, waarmee je de verkruimelde cake straks gaat mengen. Maak een frosting naar keuze, wij kiezen in dit geval voor een vanille frosting.
    De frosting is heel eenvoudig te maken. Klop alle ingrediënten samen in een kom tot een luchtige en romige massa zonder klontjes.

    Stap 4: cakeballetjes maken

    Als de frosting klaar is meng je de frosting beetje bij beetje met de verkruimelde cake, totdat alles aan elkaar blijft plakken en het mengsel kneedbaar is. Rol mooie balletjes van ongeveer 3-4 cm doorsnede op je handpalm. Voor cakeballetjes van gelijke grootte kun je een kleine maatlepel gebruiken. Let er op dat de cake balletjes niet te groot worden, dan heb je namelijk kans dat ze van hun stokje vallen.
    Maak een gaatje in de bovenkant van de cakeballetjes met een tandenstoker (hier gaat later het lollystokje in). Leg de cakeballetjes op een plaat of bord met bakpapier. Laat je cakeballetjes nu afkoelen, zet ze eerst ongeveer 10 minuten in de vriezer en daarna nog 5-10 minuten in de koelkast.

    Stap 5: chocolade of candy melts smelten

    Smelt nu chocolade of candy melts naar keuze voor de coating van je cake pops. Candy melts zijn vrolijk gekleurde smeltsnoepjes, speciaal geschikt voor cake pops. De candy melts of smelt chocolade smelt je in de magnetron of au bain marie. Voor 20 cake pops heb je ongeveer 200 gram chocolade of candy melts nodig. Wanneer je gesmolten chocolade nog te dik is om je cake pops in te dippen dan kun je de chocolade verdunnen met Crisco of een plantaardige olie, zoals zonnebloemolie of archaideolie. Verdun het nooit met water! Te dunne chocolade is ook niet goed, want dan glijdt het meteen van je cake pop af. Als het lijkt op yoghurt qua dikte is je chocolade perfect.

    Stap 6: lollystokjes in de cakeballetjes prikken

    Dip het lollystokje met het puntje in de gesmolten chocolade of candy melts. Ongeveer een halve centimeter is voldoende. Steek het lollystokje nu met dit puntje in het eerder gemaakte gaatje bovenop het cakeballetje. Doe dit bij alle cakeballetjes en zet ze nog even terug in de koelkast. Zo kan de chocolade om het stokje goed harden en valt het balletje straks niet van zijn stokje. Na 5-10 minuten mogen de cakeballetjes weer uit de koelkast

    Stap 7: dip de cake pops in de gesmolten chocolade

    Laat de cake pops heel even op kamertemperatuur komen. Dip dan één voor één de cake pops in de gesmolten chocolade of candy melts. Draai het stokje daarna goed rond en gebruik eventueel een lepel om de overtollige chocolade van de cake pop te halen. Goed aftikken tegen de rand van de kom werkt ook.

    Zet de cake pops na het dippen in een houder. Er zijn hiervoor speciale cake pop houders verkrijgbaar. Je kunt ook zelf een geïmproviseerde houder maken van bijvoorbeeld piepschuim of een eierdoos. Zorg ervoor dat de cake pops goed rechtop staan, zodat de chocolade coating goed kan harden.

    Stap 8: cake pops versieren

    Nu is het tijd om de cake pops verder te versieren. Wacht hiermee wel eventjes na het dippen, zodat de chocolade coating goed blijft zitten. Maar wacht ook niet te lang met het versieren, want dan blijft de decoratie niet goed plakken. Versier je cake pops met bijvoorbeeld strooisels, fondant, glitters of hagelslag.

12 Responses to Basis recept cake pops maken

  1. marjolein schreef:

    goedemiddag,

    mijn vraag is kan je de cake pop ook een dag van te voren maken?
    moet ik ze dan in de koelkast bewaren of in de vriezer?

    Groetjes Marjolein

    • Stéphanie schreef:

      Beste Marjolein,

      Je kunt de cake pops ook een dag van tevoren maken.
      Het beste kun je ze dan gewoon op kamertemperatuur bewaren. Bijvoorbeeld in een koekblik.
      In de koelkast is ook een goede optie.

      Liever niet in de vriezer, dit kan alleen met de cakeballetjes.

      Groetjes!

  2. Mariëlle schreef:

    Kan je de cakepops ook een paar dagen van te voren maken? Ik heb wel eens gehoord dat het kan maar weet niet meer zo goed of je ze dan in de koelkast kan bewaren of juist op kamer temperatuur. Ik hoor het graag.

    groetjes Mariëlle

  3. Esra schreef:

    Hoii, ik had nog een vraagje. Kan je de cake gewoon maken hoe je zelf eil? Of moet het een speciale cakepop mix zijn?

    • Vincent schreef:

      Hoi Esra,

      Voor cakepops hoef je niet persé een cakepopmix te gebruiken, je kunt hier allerlei cakemixen voor gebruiken. Maar besef wel dat het best een stevige cake moet vormen om het gewicht van de chocolade laag en eventuele versiersels te dragen.
      Je kunt ook hele cakes gebruiken die je in de winkel kunt kopen, denk hierbij aan choco/oma/roomboter cake, maar ook muffins en zelf heb ik wel eens oreo en bastogne koeken gebruikt als basis.
      Voor koek als basis moet je een goede “binder” vinden, zoals roomboter of monchou. Deze binder zorgt ervoor dat je een stevige mix krijgt zodat je cakepop niet uit elkaar valt of van je stokje afglijdt. Koel hiervoor, zoals ook in het bovenstaande recept staat je cakemix wil af in de koelkast zodat je boter of monchou niet smelt als je deze van hete chocolade voorziet.

  4. Chantal schreef:

    Hallo!
    Ik heb een keer cake pops gemaakt en toen ik ze in de gesmolten chocola wou dippen om te versieren vielen ze er af! wat kan ik hier aan doen?

    • Chantal schreef:

      Ik zou ze met plakband of tape aan het stokje maken, dan vallen ze er minder snel af!

    • Sarah schreef:

      Beste Chantal,
      Wellicht dat je hier iets aan hebt?
      http://www.feester.nl/recepten/cake-pops/vragen/waarom-zakken-mijn-cake-pops-van-het-stokje
      Laat maar even weten of je er iets mee kan, ik heb nog meer tips!
      Met Vriendelijke Groet,
      Sarah

    • Noor Verstraete schreef:

      Beste,

      als je de stokjes in je cake pop wilt steken is het het beste om ze eerst eventjes een klein stukje in gesmolten chocolade te doppen. Laat dat drogen en dan blijven je cake pop normaal gezien goed hangen.

      Groetjes

    • Vincent schreef:

      Hoi Chantal,

      Nadat je je cakepopmix uit hebt gehard in de koelkast, en je de chocolade voor je coating aan het smelten bent (au bain marie), Dompel je je stokje in het gesmolten chocolade (goede dikke lading choco op het stokje) en steek deze vervolgens in de afgekoelde cakemix.
      Laat de chocolade een paar minuten uitharden zodat deze zicht hecht aan de cakemix. Hiernaast is het handig om met een lepel je chocolade uit het pannetje te scheppen en boven hetzelfde pannetje met je lepel de cakepops van chocolade voorziet. Als je de cakepop namelijk in de chocolade dompelt dan merk je waarschijnlijk ook wel dat je wat weerstand voelt om de cakepop uit de chocolade te trekken.
      Een andere reden kan zijn dan de cakemix te luchtig of juist te zwaar is om aan het stokje te blijven hangen onder de weerstand zoals hiervoor beschreven.
      In alle gevallen is het aanbrengen van de chocolade laag beter om met een lepel uit te voeren dan de cakepop onder te dompelen.

  5. ellie schreef:

    Hoe maak je cakepops

  6. Elly schreef:

    Ik heb de frosting gemaakt van het basisrecept maar ik vind de bolletjes dan vééél te zoet.
    Is het mogelijk de frosting met minder of geen poedersuiker te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *